W E  D O  I T  F O R  T H E  K I C K ! 

Waar is de vertrouwenspersoon er voor?

In principe is de vertrouwenspersoon er voor incidenten, vermoedens van incidenten en vragen hier om heen, die tussen Budo Aykac leden plaatsvinden of hebben plaatsgevonden of waarbij een relatie is tussen activiteiten binnen Budo Aykac-verband en de betrokkene(n).

Bij twijfel: bespreek met de vertrouwenspersoon de eerste vragen, twijfels of om je verhaal te vertellen.

Als er verdere opvang noodzakelijk is zal dit, altijd met toestemming van de betrokkene(n), plaatsvinden buiten Budo Aykac.

De Vertrouwenscontactpersoon is binnen de sportvereniging of sportbond het eerste aanspreekpunt voor iedereen die een vraag heeft over of te maken heeft met grensoverschrijdend gedrag en hier met iemand over wil praten en degene die preventief beleid opzet. Elke sportbond heeft een Vertrouwenscontactpersoon en zo’n 38% van de verenigingen heeft er een. (In de volksmond worden deze vaak vertrouwenspersoon genoemd ipv vertrouwenscontactpersoon).

Naast dit netwerk van vertrouwenscontactpersonen is er ook bij NOC*NSF namens de gehele sport een landelijke poule vertrouwenspersonen, die ook eerste opvang doen, maar ook echt begeleiding kunnen bieden, zowel procedureel als inhoudelijk adviserend. Zowel aan slechtoffer, als aan beschuldigde als aan het verenigingsbestuur.
Zeker bij de zwaardere incidenten is de hulp van een vertrouwenspersoon inschakelen – al dan niet via de vertrouwenscontactpersoon - zeer wenselijk. Zij zijn bereikbaar via het Vertrouwenspunt Sport.

 

Grensoverschrijdend gedrag vindt helaas ook in de sportwereld plaats. De probleem moeten we samen bestrijden. 

Seksueel misbruik, discriminatie, bedreiging en mishandeling zijn onacceptabel. Om mensen te helpen die ermee te maken hebben, zijn er vertrouwenscontactpersonen aangesteld.

Het Handboek aanpak grensoverschrijdend gedrag helpt sporters, ouders, trainers, sportschoolhouders, officials en andere betrokkenen. Hierin staat hoe je wangedrag voorkomt, en hoe je ermee moet omgaan. Een samenvatting staat hier.

Vertrouwenscontactpersonen
Bij een vertrouwenscontactpersoon (VCP) kan je grensoverschrijdend gedrag melden. Als je niet bij een trainer of sportschoolhouder terecht kan of wil, benader dan een VCP. De VCP kan achterhalen wat er is gebeurd, en inschatten wat de beste vervolgstappen zijn.

Een melding van grensoverschrijdend gedrag wordt altijd in vertrouwelijkheid gedaan. Maar vertrouwelijkheid betekent niet hetzelfde als geheimhouding. Vertrouwelijkheid betekent dat een melding nooit zomaar met iemand mag worden gedeeld. Maar concrete meldingen van verregaand seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals aanranding of verkrachting, moeten wel worden gemeld. Hiervoor neemt de VCP contact op met het Centrum Veilige Sport.  

Het NOC*NSF heeft vertrouwenscontactpersonen opgeleid voor de vechtsport. Drie van hen zijn het eerste aanspreekpunt:

  • Hans Loeffen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-52304344  

  • Richard van Asdonck: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-5513065

  • Farid Gamei: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

logo samenvsk rgb 20150413221329305

 

 

Video Presentation

Samenwerking

 

Jeugdsportfonds

Ook gratis trainen ?

 

 

Dietistenpraktijk

Verantwoord op gewicht

 

 

 

Erkend Leerbedrijf

Stage lopen

 

 

Vacatures

Wij zoeken vrijwilligers

 

 

 

Fight Right Keurmerk

Pedagogisch en Sociaal

 

 

 

Vertrouwenspersoon

Problemen

 

Hot items

SAMENWERKINGEN

  • 1

Social Media

Budo Aykac is ook actief op Social Media. Volg ons op Facebook, Youtube en Instagram.

Stay Connected on:

Postadres

Budo Aykac
Papaverstraat 55-6
7514 XX Enschede
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
06-14667609
 
KVK: 8111210
Rabobank: NL69 RABO 0380355019
TBN-nummer: TV130336
JoomShaper